Van USB-C naar USB - Wat is USB-C en hoe gebruik je het?

 • Geplaatst op
 • Door Galamart
 • 0
Van USB-C naar USB - Wat is USB-C en hoe gebruik je het?

USB - C is de nieuwe norm in USB-kabels. Maar wat is het, wat zijn de verschillen met voorgangers, en wat zijn de mogelijkheden? Op deze vragen gaan wij dieper in, in dit blog.

Van USB-C naar USB - Wat is USB-C en hoe gebruik je het?

USB-C of USB Type C is langzaam de standaard voor opladers en data overdracht aan het worden. Hier leggen we uit wat het precies is en waarom en hoe je het zou gebruiken.

Data overdragen van apparaat naar apparaat

De tijd van MS-DOS en diskettes of floppy’s ligt gelukkig ver achter ons. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen dat je die nodig had om informatie van de ene naar de andere computer over te brengen. Sommige van ons hebben zelfs geen idee wat een floppy disk eigenlijk is!

Gelukkig is de tijd tegenwoordig zo dat we makkelijk én snel data kunnen overbrengen. Van de ene naar de andere computer, laptop, tablet of mobiele telefoon.

En niet alleen informatie overbrengen van het ene naar het andere apparaat gaat snel. Ook de mogelijkheden om allerlei randapparatuur op je computer of laptop aan te sluiten zijn veel ruimer.

De randapparatuur en de computers waar we mee werken worden steeds beter en sneller. En die snelheid, dat is nu juist een heel belangrijk punt. Eentje waar we in dit artikel over de USB-C en USB-C kabels verder op in zullen gaan.

Gebruik en geschiedenis van de USB kabel

Al jarenlang zijn USB kabels items die iedereen wel in een bureaula heeft liggen. De kabels zijn nodig om allerlei apparaten aan je laptop of computer te koppelen.

Die apparaten delen na aansluiting informatie met je laptop of computer en zo kan je bijvoorbeeld een pagina uitprinten, foto’s overzetten of een toetsenbord aansluiten. USB is vaak de standaard voor dit soort connecties, je komt USB werkelijk overal tegen.

USB staat voor Universal Serial Bus. Maar slechts de afkorting wordt gebruikt en is eigenlijk een woord op zich geworden. De USB poort op een laptop of computer is een vervanger van de poorten die we voorheen gebruikten (de parallelle en seriële poorten).

Ook wordt USB vaak gebruikt voor opladers. Via USB kan stroom worden overgedragen om het apparaat te voeden tijdens het gebruik of gewoonweg op te laden.

Voordelen van USB kabels

Er zijn een groot aantal voordelen op te noemen van USB poorten en de bijbehorende kabels:

 • De standaardisering van de maat van USB zorgde ervoor dat fabrikanten producten konden maken die zowel aangesloten konden worden op PC’s als op Mac’s.
 • De kabel kan ook stroomvoorziening van de randapparatuur verzorgen.
 • De kabel is relatief goedkoop om te produceren.
 • Een USB-kabel kan je aansluiten zonder de computer opnieuw hoeven op te starten (hotplugging).
 • De host (dus je computer of laptop) blijft altijd de baas over de gegevensoverdracht.
 • De snelheid van sommige kabels is groot genoeg om bijvoorbeeld gegevensoverdracht te faciliteren tussen een printer en een computer.

Deze voordelen hebben er voor gezorgd dat USB wereldwijd en door enorm veel producenten van elektronische apparatuur gebruikt wordt. Het werkelijk een gouden standaard voor de aansluiting, data overdracht en stroomvoorziening. Er zijn al meer dan 6 miljard USB apparaten in gebruik.

Snelheid is koning bij computers en smartphones

De snelheid waarmee informatie wordt uitgewisseld heeft niet alleen te maken met de snelheid van de apparaten zelf, maar ook met het type kabel dat je gebruikt. Ook de snelheid waarmee een apparaat is opgeladen hangt af van de connectie met de adapter.

Deze snelheid en de technologie eromheen heeft de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt.

USB steeds sneller met de tijd

De geschiedenis van de USB kabel begon in 1996. De USB kabel kon toen nog maar een snelheid aan van 1.5Mbit per seconde - dit was USB 1.0.

Gaandeweg is de mogelijkheid van snellere data-overdracht ontwikkeld. Inmiddels zijn er tussen 1996 en 2017 5 nieuwe versies uitgekomen:

 • In 1996 de USB 1.0 > 1,5 Mbit./s
 • In 1998 de USB 1.1 > 12 Mbit/s
 • In 2000 de USB 2.0 > 480 Mbit/s
 • In 2008 de USB 3.0 > 4,9 Gbit/s
 • In 2013 de USB 3.1 > 10 Gbit/s
 • In 2017 de USB 3.2 > 16 Gbit/s

Wat is een USB-protocol?

Om nog iets verder op de techniek van USB in te gaan: de USB-kabel bevat natuurlijk onderdelen waaruit het is opgebouwd. Dit is het zogenaamde USB-protocol.

Een USB-protocol bestaat uit vier aders en die vier aders zorgen ervoor dat er data-overdracht en in sommige gevallen ook stroomtoevoer kan plaatsvinden.

Het stekkertje dat je in een computer doet bestaat uit vier poorten boven en vier poorten onder. Elke poort heeft individuele pinnen die aansluiten op de juiste headers op het moederbord. De volgorde van de vier poorten boven en onder moeten goed corresponderen met het onderdeel waarop het wordt aangesloten.

Dit klinkt allemaal erg technisch, maar het gaat eenvoudigweg over het maken van de juiste verbinding. Verschillende USB-kabels hebben verschillende poorten die aansluiten op die aders. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat je je stekkertje ondersteboven in een USB poort probeert te doen.

Niet alle poorten sluiten dus op elkaar aan. De ontvangende en de sturende poorten moeten op de juiste manier met elkaar kunnen corresponderen om de kabel zijn werk te laten doen. Het is net als een puzzel dat goed op elkaar moet aansluiten.

De stekkers, poorten en headers van USB kabels

Om te zorgen dat de poorten en headers van de USB goed op elkaar aansluiten zijn er verschillende stekkers ontworpen.

Er zijn de “normale” USB stekkers, die je bijvoorbeeld ook vindt aan het einde van een USB-stick. Deze stekkers zitten zo in elkaar dat de poorten onder en boven niet te verwisselen zijn. Deze stekker kan je dus maar op één manier in een aansluiting stoppen.

Hetzelfde geldt voor mini-USB stekkers (de stekker die bijvoorbeeld aan het einde van de scanner-draad zit) en de micro-USB (de stekker die aan het einde van een draad voor een e-Reader zit bijvoorbeeld). Deze stekkers kan je maar op één manier aansluiten. En dat is soms lastig, als je in het donker bijvoorbeeld je e-Reader aan de oplaadkabel wilt aansluiten.

Maar daar is met USB-C dus iets op gevonden. Er is een nieuwe generatie USB ontwikkeld, met stekkers die zo ontworpen zijn dat de poorten van de stekker altijd passen op de headers van het moederbord. Op welke manier je deze ook aansluit.

De nieuwste generatie USB: de USB-C

De nieuwste generatie USB heet USB-C (voluit: USB Type-C Cable and Connector Specification) en heeft een stekkertje dat je nooit verkeerd in de poort kan aansluiten. Het is een universele aansluiting, dat is nog eens handig!

Universele aansluiting van USB-C

Deze universele aansluiting heeft in plaats van acht pinnen (vier boven en vier onder) 24 pinnen, die symmetrisch zijn opgebouwd vanaf het midden naar buiten. Hierdoor kan je nooit meer een USB stekker verkeerd om in het apparaat proberen te doen.

De ene kant van de kabel heeft een nieuw klein stekkertje, dat lijkt op een mini-USB en die dus altijd goed aansluit. Onder onder of onder boven; dat maakt niet uit. Het doet een beetje denken aan de oplaadstekkers van nieuwe generatie iPhones.

Waar gebruik je een USB-C kabel voor?

Je gebruikt de USB-C poort voor van alles; opladen, informatie-uitwisseling zoals videosignalen over en weer en voor het aansluiten van randapparatuur, zoals externe harde schijven, muizen of printers.

Aan de ene kant van de kabel zit een USB-C aansluiting en aan de andere kant een andere poort; bijvoorbeeld een HDMI-aansluiting, een Display-Port of een VGA-aansluiting. Op deze manier kan je op hoge snelheid beelden vanaf bijvoorbeeld je iPhone op een televisie tonen.

Video signalen met USB-C

Het is heel bijzonder dat de USB-C kabel videosignalen ondersteunt. En als je apparaat ook nog eens Thunderbolt 3 ondersteunt kan je nu echt razendsnel films overzetten van het ene op het andere apparaat.

Dankzij de Thunderbolt 3 technologie gaat dit wel vier keer sneller dan met een USB 3.1 protocol. Thunderbolt 3 kabels hebben een symbooltje van een bliksemschicht op de stekker.

Dat wil zeggen dat het geschikt is om aan te sluiten op jouw apparaat, mits het apparaat deze technologie ondersteunt. Een Thunderbolt 3 kabel werkt niet op apparaten die deze technologie niet ondersteunen. 

Snel opladen met USB-C

Met de nieuwe USB-C kabel kan je niet alleen randapparatuur aansluiten, maar ook apparaten opladen. En het opladen van apparaten gaat extra snel wanneer het apparaat snelladen ondersteunt en de kabel een USB Power Delivery Protocol (USB PD) heeft.

En wil je apparaten echt super snel opladen dan kan je gebruik maken van de QuickCharge mogelijkheid. Inmiddels is deze technologie al bekend bij meerdere fabrikanten en worden bijvoorbeeld opladers uitgerust met de nieuwste QuickCharge 3.0 technologie.

Hierdoor kan de batterij van je smartphone sneller worden opgeladen en heb je meer tijd om andere dingen te doen.

Waarom is er een nieuwe generatie USB?

De ontwerpen en uitvoeringen van de nieuwste smartphones, tablets en laptops zijn zodanig dun dat een ouderwetse USB poort vaak gewoonweg niet meer in de behuizing past. Hierdoor is er behoefte ontstaan aan een nieuwe, kleinere USB poort.

De USB-C poort is geschikt voor een stekker die ongeveer de grootte heeft van een mini-USB en past dus zelfs in de dunste en nieuwste smartphone en laptop.

En naast de dikte van de poort en stekker is de snelheid van de apparaten zo groot geworden, dat de kabel vaak een bottleneck was. Dankzij de Power Delivery, Thunderbolt 3 and Display-Port functionaliteiten die we hierboven hebben beschreven bestaat dat probleem niet meer. Met een USB-C kabel match je de snelheid capaciteit van jouw nieuwste gadgets.

Verschillende USB-C kabels

Net als bij de USB kabels zijn er verschillende USB-C kabels. Zoals hierboven uitgelegd zijn er kabels met verschillende stekkers voor verschillende poorten (bijvoorbeeld Display-Port of Thunderbolt 3).

Het soort kabel dat je koopt hangt dus af van het apparaat waar je het voor gaat gebruiken. Uiteraard wordt veel apparatuur verkocht met de juiste USB kabel inbegrepen. Echter is het altijd handig om een paar extra kabels bij de hand te hebben.

Compatibiliteit met snelheid van de USB

Buiten de verschillende poorten moet je ook letten op de ondersteuning van de kabel. Ook al hebben kabels een USB-C poort, dan wil dat niet altijd zeggen dat ze alle snelheden ondersteunen.

 

Sommige USB-C kabels ondersteunen bijvoorbeeld enkel USB 2.0. Dan kan je dus een computer of laptop hebben die heel snel is, randapparatuur hebben dat heel snel is, zelfs een USB-C kabel gebruiken en dan nóg met een trage verbinding en overdracht moeten werken. Simpelweg omdat ze niet compatibel zijn.

Bijvoorbeeld omdat de ondersteuning van de kabel misschien maar tot 2.0 gaat. Het loont dus echt de moeite te kijken naar de snelheid die je apparaten nodig hebben en daar dan een bijpassende kabel bij te zoeken.

Overgangsfase; gebruik verloopkabels als tussenstuk tussen USB en USB-C

Het is natuurlijk fantastisch dat de ontwikkelingen in de techniek zich razendsnel opvolgen. Maar je denkt nu misschien ook terecht dat niet alle apparaten die jij hebt op elkaar aangesloten kunnen worden.

Simpelweg omdat je natuurlijk niet steeds allerlei nieuwe apparaten koopt. En je koopt misschien sneller een nieuwe telefoon, dan een nieuwe laptop of computer. Dus die passen dan niet perse meer bij elkaar qua functionaliteit.

Oplossing voor de connectie tussen USB en USB-C

Het komt er dus op neer dat je sommige nieuwe apparaten met een USB-C mogelijkheid zal hebben en sommige apparaten die dat nog niet ondersteunen. En we horen je denken “hebben ze daar dan niet aan gedacht?”

Nou, gelukkig wel! Dankzij handige verloopkabels kan je een connectie maken tussen het ene apparaat met een USB poort en het andere apparaat met een USB-C aansluiting.

Verloopkabels voor USB-C naar USB

Er zijn allerlei verloopkabels te vinden, die je kan gebruiken om de overgang naar USB-C zeer goed mogelijk te maken.

En dat is heel erg fijn, want zo kan je meegaan mét en genieten van de nieuwste technologie, zonder meteen allerlei nieuwe apparaten te hoeven aanschaffen. Want zeg nou eerlijk, soms komt de nieuwe versie van die ene telefoon wel heel snel op de markt.

Op onze site zijn er verschillende verloopkabels te vinden. Wij hebben er voor gezorgd dat er ook bij elk product staat wat de functie van de kabel is en met welke snelheid de kabel informatie kan doorgeven. Zo kan je heel gemakkelijk uitvinden of die kabel geschikt is voor waar jij het voor wil gebruiken.

USB kabels in alle soorten, maten en kleuren

Deze kabel bijvoorbeeld zorgt voor een aansluiting van een mini-USB naar USB-C. De kabel kan een snelheid tot 2.4A aan en is voor een smartphone bijvoorbeeld perfect.

Uiteraard zijn er kabels in allerlei kleuren en uitvoeringen, want het oog wil ook wat. Een mooie smartphone met een gouden case combineert mooi met een van deze metalen kabels.

Onze omschrijvingen van de kabels zijn ook voorzien van een vermelding van de lengte van de kabel. En de prijzen van de kabels zijn superscherp. Zo koop je deze kabel voor slechts €8,99. Dat is geen geld om je technologie vooruit te helpen! En mocht je er meer dan één kopen, bijvoorbeeld voor het kantoor, dan krijg je nog meer korting.

Kabels met een strak design: een gevlochten kabel en een metalen stekkerbehuizing. Hierdoor weet je zeker dat je een product in huis haalt dat wel een tijd mee kan gaan. Ook dit product vind je bij ons!

Ga lekker mee met het nieuwe USB-C

Hopelijk ben je met dit artikel wat wijzer geworden over het wellicht wat complexe onderwerp van USB aansluitingen. Het komt er allemaal uiteindelijk op neer dat jij het maximale uit jouw apparaten haalt en ze met veel plezier en gemak gebruikt.

Zo hoef je nooit met frustratie te wachten tot die foto’s eindelijk zijn overgezet. Of tot die telefoon weer eens is opgeladen. Fijn aansluiten met de juiste USB kabel en weer door! Wij helpen je graag bij het maken van de juiste connecties.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »