Micro USB naar USB

  • Geplaatst op
  • Door Galamart
  • 0
Micro USB naar USB

Hoewel USB- C in populariteit stijgt, blijft Micro- USB de meest gebruikte, en meest bekende, USB- verbindingskabel. Maar wat kan het nu eigenlijk, en wat kunnen wij van de toekomst verwachten?

Micro USB naar USB

Over het algemeen zijn we allemaal wel bekend met de micro USB poorten. We kennen ze van onze telefoons en tablets om de batterij op te laden. Ze zijn verder ook te vinden op een groot aantal andere apparaten.

Echter weten veel mensen niet precies hoe de micro USB nu eigenlijk werkt. In dit artikel zullen we je alles vertellen over micro USB poorten en kabels en hoe je micro USB gebruikt.

Verschillende soorten USB

USB staat voor “Universal Serial Bus” en er bestaan diverse soorten USB’s. USB-A poorten zijn de USB poorten die standaard te vinden zijn op laptop en computers. Een ander soort USB is de micro USB, wat in wezen een miniatuur van de standaard USB is.

Micro USB voor jouw oplader

Hoogstwaarschijnlijk heb je zo’n micro USB poort zitten aan het einde van de oplaadkabel van je tablet of smartphone. Dit is het gedeelte dat je normaalgesproken aansluit op de micro USB-poort van je device om opladen mogelijk te maken. De andere kant van de kabel heet een USB-A stekker die via een adapter of direct in het stopcontact gaat.

Zelfs verschillende soorten Micro USB!

Micro USB is een algemene term, er bestaan op het moment namelijk drie types micro USB’s: micro-A, micro-B en micro-C. Ze zijn allemaal enigszins verschillend in de vorm, de werking en de snelheid waarmee elk kan presteren. Micro-C is de meest diverse van de drie, en wordt tegenwoordig gebruikt door de meerderheid van de hardware fabrikanten.

De micro USB vind je voornamelijk bij de nieuwste smartphones en tablets. Vroeger was het zo dat ieder merk een eigen USB aansluiting had, wat dus betekende dat er per merk een andere USB oplader nodig was.

Dat was natuurlijk onhandig. Daarom is het idee ontstaan om voortaan de smartphones te voorzien van een (universele) micro USB aansluiting. Nu hoeven we slechts één mini USB kabel aan te schaffen die voor alle smartphones en devices geschikt is.

We kunnen zo gemakkelijk compatibele kabels vinden om onze apparatuur op te laden en hebben we daarnaast keuze uit een breed scala aan evenzo compatibele accessoires.

Voordelen en nadelen van Micro USB

Behalve het voordeel dat men nu slechts één kabel nodig heeft voor alle smartphones die we aanschaffen, heeft de micro USB nog een aantal andere voordelen.

Vriendelijker voor het milieu

Het tweede en misschien wel het belangrijkste voordeel is dat het beter is voor het milieu. In de toekomst zullen niet alle smartphones meer standaard geleverd worden met een oplader, omdat er vanuit wordt gegaan dat men al een micro USB lader thuis heeft liggen.

Aangezien deze dus universeel is kan hij gelijk gebruikt worden. Dit betekend minder productie van de kabels en ook minder gebruikte kabels die uiteindelijke op de afvalhoop terecht komen.

Verschillende verbindingen mogelijk

Daarnaast wordt een micro USB kabel soms geleverd met een USB stekker. Hiermee kun je je smartphone bijvoorbeeld verbinden met een USB lader die geschikt is voor in de auto.

Zo kun je tijdens het rijden je telefoon opladen. Dat is handig als je bijvoorbeeld GPS via je telefoon gebruikt, zodat je niet na je ritje zonder batterij zit.

Echter geen geluid verbinding

Een mogelijk nadeel van de micro USB is dat deze echter niet te gebruiken is als uitgang voor geluid. Daarvoor heb je een aansluiting nodig die je kunt verbinden met oortjes of een headset.

Gelukkig zijn de aansluitingen voor dit soort headsets ook universeel zodat je altijd genoeg keuze hebt aan headsets en oortelefoontjes.

Onder en boven van de kabel

Een ander mogelijk minpuntje van de micro USB is dat deze een correcte aansluiting vereist om verbinding te maken. Ofwel, ze passen niet zomaar in de USB poort als je niet goed controleert of de juiste kant boven zit.

De apparaten maken namelijk gebruik van het micro-B verbindingstype, dat aan de ene kant een bredere en aan de andere kant een smallere zijde heeft waardoor er maar één correcte manier is om de kabel aan te sluiten.

Snelheid van micro USB is mogelijk beperkt

Een derde nadeel is dat de overdrachtssnelheid mogelijk laag is. Met nieuwe ontwikkelen en nieuwere technologie worden onze apparaten steeds sneller. Echter zijn sommige USB kabels hier nog niet op afgestemd en kun je daarmee dus niet optimaal gebruik maken van de snelheid mogelijkheden.

Hoe werkt een micro USB?

Micro USB’s zijn niet alleen gelimiteerd tot smartphones. Met zo ongeveer elk apparaat van nu dat moet worden opgeladen (zoals camera's en GPS-apparaten), zul je merken dat deze ook micro USB gebruiken voor het opladen van de batterij.

Aansluiten voor opladen, besturing en data overdracht

Wanneer aangesloten op een stroombron (stopcontact of computer), wordt er stroom overgebracht via het micro USB-snoer om het apparaat op te laden.

In het geval van computers verbindt de micro USB ook je apparaat met een desktop of laptop, waardoor je een aantal verschillende acties voor je apparaat kunt uitvoeren direct vanaf je bureaublad. Dit includeert naast opladen ook het bekijken van foto’s, bestanden en meer.

De micro USB-poorten kunnen twee snelheden hebben. Bij de 2.0-versie wordt met 480 Mbps overgedragen, terwijl bij de verbinding van 3.0 informatie met 5 Gbps wordt overgedragen.

Verloopkabels van micro USB naar USB

Een verloopkabel, ook wel converter of omvormer genoemd, zorgt ervoor dat je een USB signaal kan omzetten naar een ander soort signaal.

Met verloopkabels kun je onder andere je computer aan de tv aansluiten of diverse apparaten aan elkaar verbinden. Dat is handig indien je apparatuur geen USB aansluiting heeft of wanneer alle overige poorten van de computer al in gebruik zijn.

Sluit apparaten op elkaar aan

Je hebt verloopkabels met Thunderbolt aansluiting voor computers die werken met Apple software. In zo’n geval klik je een HDMI kabel in de verloop en sluit je deze aan de ene kant aan op je Apple en aan de andere kant op je TV.

In het geval van andere software/merken dan Apple, kun je computer en tv met elkaar verbinden door een HDMI naar DVI kabel te gebruiken bijvoorbeeld.

Welke verloopkabels verkopen wij bij Galamart?

In ons assortiment hebben wij diverse verloopkabels opgenomen, waaronder USB-C naar USB, Lightning naar USB en micro USB naar USB kabels.

De vraag of je apparaat micro USB, Lightning of USB-C ondersteunt, kan een groot verschil maken bij het kopen van accessoires of het uitvoeren van taken. Hieronder leggen we je het verschil uit tussen deze drie.

USB-C naar USB

Met de USB-C naar USB adapter kun je je iOS-apparaten en veel andere standaard USB-accessoires verbinden met een Macbook met USB-C poort of Thunderbolt 3-poort.

Sluit het USB-C uiteinde van de adapter aan op de USB-C-poort van je MacBook om je flashstation, camera of andere standaard USB-apparaat aan te sluiten.

Voordelen van USB-C

De USB-C heeft de laatste tijd veel aandacht getrokken met de releases van Google en Apple. Deze nieuwe connector kan worden gezien als een evolutie van de standaard USB 3.0 en heeft de volgende kenmerken: een compact formaat en het feit dat hij omkeerbaar is en dus aan beide kanten kan worden gebruikt.

Ook aantrekkelijk is de snelheid van deze connector, die namelijk wel 10 Gbs kan bereiken en in staat is om video's in 4K te streamen. Bovendien kan de USB-C worden gebruikt voor gegevensoverdracht, video-uitvoer, aansluiting van accessoires en zelfs het opladen van mobiele telefoons en computers.

Eén aansluiting om allen te regeren

Met zoveel voordelen is er de mogelijkheid dat Apple deze standaard ook overneemt en er eindelijk een einde komt aan de compatibiliteitsproblemen van de iPhone.

Het enige nadeel momenteel is dat er nog maar weinig apparaten zijn die compatibel zijn met deze USB-C. Dit zal echter slechts een kwestie van tijd zijn.

Lightning naar USB

Er is ook de mogelijkheid om een Lightning naar USB kabel te gebruiken. Hiermee kun je je iPhone, iPad of iPod synchroniseren en opladen. Lightning is een eigen computer bus en stroomconnector ontwikkeld door Apple. Deze is in 2012 geïntroduceerd om de voorganger, de 30-pins dock connector, te vervangen.

Lighting voor het opladen van Apple apparaten

De Lightning-connector wordt gebruikt om mobiele Apple-apparaten zoals iPhones, iPads en iPods te verbinden met computers, externe monitors, camera's, USB-batterijladers en andere randapparatuur.

Behalve dat deze omkeerbaar is en gemakkelijk in gebruik, is deze compatibel met verschillende accessoires waardoor deze voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Apple had dus al iets eerder door dat het fijn is een standaard kabel stekker te hebben die ook nog eens op beide manieren in de poort te steken is.

Snelheid en compatibiliteit van Lightning

De Lightning-kabel is gebaseerd op micro USB 2.0 en biedt daarom een snelheid die compatibel is met de meeste smartphones op de markt.

De komst van deze kabel heeft Apple echter al voor de rechter gesleept omdat ze als protectionistisch en incompatibel met andere fabrikanten wordt beschouwd. In feite volgt de productie van de kabels een strikte controle van Apple en kunnen "alternatieve" kabels door het apparaat worden afgewezen.

Voor- en nadelen van Lightning

De voordelen van Lightning zijn dat het ten eerste een kleine kabel stekker is, omkeerbaar en gemakkelijk in te pluggen. Daarnaast bestaan er verschillende compatibele accessoires en is er sprake van een hoge kwaliteitscontrole.

De nadelen zijn dus dat deze incompatibel is met kabels van andere fabrikanten, een hoge prijs heeft en ook de overmatige controle van Apple is niet bepaald handig.

Het verschil tussen Thunderbolt van Apple en Lightning is dat Thunderbolt een poort is op de Mac (iMac, MacBook Pro, Macbook Air, enz.) terwijl Lightning de poort op de iPhone en iPad voorstelt.

Micro USB naar USB

De micro USB naar USB verbinding hebben we hierboven al uitgebreid besproken en is perfect voor het opladen en het overbrengen van gegevens van je micro USB apparaat naar elk andere USB poort.

De micro USB verbinding is de meest voorkomende bij smartphones en is aanwezig in apparaten die zijn uitgerust met Android, BlackBerry en Windows Phone, evenals eenvoudigere mobiele telefoons. De micro USB aansluiting kan daarnaast ook gebruikt worden met e-Readers, digitale camera’s en veel meer.

Bijblijven met USB ontwikkelingen

De micro USB is een hele interessante technologie. Het is niet alleen handig voor het opladen van apparaten, maar ook voor het overzetten van gegevens en informatie. Door het uiteinde van de micro USB kabel op je smartphone aan te sluiten en op de USB-A poort van je laptop of tablet, kun je bijvoorbeeld foto’s, video’s, bestanden en apps overbrengen.

Met dit artikel hopen we je wat meer kennis te hebben bijgebracht over de micro USB en hoe we het in ons dagelijks leven kunnen gebruiken. De micro USB is interessant, maar wordt op den duur steeds vaker vervangen door nog geavanceerdere technologie zoals de USB type-C.

Met snellere apparaten is ook een snellere kabelverbinding nodig. Het loont zich dus om bij te blijven met de technologie, zodat je steeds het optimale uit jouw apparaten en devices haalt.

 

Meer weten over USB- C ? Lees ook onze blog daarover!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »